Η Γερμανία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο συζητήσεων και κριτικών. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε στερεότυπα και παρανοήσεις όταν αναφέρονται στους Γερμανούς και την κουλτούρα τους. Τι πιστεύουν όμως οι ίδιοι οι Γερμανοί για το λαό τους και τι οι ξένοι ;Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο κοινά στερεότυπα για τη Γερμανία και θα προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε τους μύθους από την πραγματικότητα.
-Οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν τον λαό τους ως αξιοπρεπή ,επιμελή , ακριβή στην ώρα του και εργατικό.
-Πιστεύουν ότι κύριο χαρακτηριστικό του λαού τους είναι η οργάνωση(Organisation) και η αποτελεσματικότητα τους στην εργασία (Effizienz bei der Arbeit).
– Θέλουν να είναι πάντα ακριβείς και στοχεύουν οι εργασίες τους να είναι πάντα προσεγμένες και αναλυτικές, καθώς θεωρούν την λεπτομέρεια ως μια από τις σημαντικότερες αξίες που κατέχουν.
-Τέλος, επενδύουν στην καλύτερη δυνατόν εκπαίδευση ,με σκοπό την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση (berufliche Rehabilitation).
ΤΙ εντυπώσεις έχουν όμως οι ξένοι για τους Γερμανούς;
Σύμφωνα με τα στερεότυπα που έχουν οι ξένοι, οι Γερμανοί ξεχωρίζουν για την τάξη, την οργάνωση και τον προγραμματισμό τους. Όλα γίνονται ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμα . Οι Γερμανοί δεν ανέχονται την καθυστέρηση και είναι περήφανοι για την ακρίβειά τους (Pünktlichkeit). Η ακριβολογία και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι σημαντικά για αυτούς , και αυτό έχει τις ρίζες του στην εκπαίδευση και την κουλτούρα τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι ευέλικτοι ή αυθόρμητοι. Η αίσθηση του χρόνου και η πειθαρχία τους απλώς βοηθούν στην αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας τους.
-Ένα ακόμα στερεότυπο είναι ότι είναι ευθείς και καθόλου διπλωμάτες. Η αισθητή αδυναμία τους να εμπλακούν σε συζητήσεις και ο ευθύς χαρακτήρας τους είναι θέμα συζήτησης στους ξένους. Όσον αφορά έναν Γερμανό, «Το ναι είναι ναι και το όχι είναι όχι» (direkt, asozial).
-Λέγεται επίσης οτι δεν κάνουν εύκολα νέους φίλους (Deutsche schließen keine neuen Freunde) και πως οι νέες γνωριμίες αποτελούν για αυτούς πρόβλημα. Δεν μιλάνε εύκολα με αγνώστους, δυσκολεύονται να πλησιάσουν νέους ανθρώπους, αλλά ακόμα και να το κάνουν είναι συγκρατημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Από πολλούς Θεωρούνται μάλιστα ψυχροί ,απρόσιτοι και χωρίς χιούμορ. Αυτό βέβαια οφείλεται κυρίως σε πολιτισμικές διαφορές. Σύμφωνα με τον γνωστό εθνολόγο-λαογράφο Rainer Stollmann ,ο ι Γερμανοί είναι άνθρωποι προσηλωμένοι στην εργασία (ernst, unfreundlich, todernst) και υποφέρουν από Weltschmerz (κατάθλιψη)),. Δεν υπάρχει χώρος για χιούμορ. Αυτή η σοβαρότητα εξακολουθεί να είναι χαρακτηριστική της γερμανικής κουλτούρας 200 χρόνια μετά, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα.. Ωστόσο, η αλήθεια είναι οι Γερμανοί μπορούν να είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι, ιδίως όταν τους γνωρίσεις καλύτερα. Η τυπικότητα και η σοβαρότητα στις επαγγελματικές και δημόσιες συναναστροφές δεν αντανακλούν απαραίτητα την προσωπική τους ζωή.
-Διαχείριση σκουπιδιών (Müllmanagement)
Οι ξένοι αντιλαμβάνονται επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακύκλωση είναι μια σοβαρή υπόθεση στη Γερμανία. Είναι γεγονός πως οι πολίτες διαχωρίζουν τα σκουπίδια με απόλυτη ακρίβεια σε ειδικούς κάδους : πλαστικό, χαρτί, γυάλινα μπουκάλια κτλ.
Μέσα στα σουπερμάρκετ υπάρχουν μάλιστα ειδικά μηχανήματα που προσφέρουν έκπτωση για τα πλαστικά και τα γυάλινα μπουκάλια.
Οι κάδοι βρίσκονται στις αυλές των σπιτιών. Το μέγεθος τους εξαρτάται με το πόσα άτομα έχει η οικογένεια και τους βγάζουν έξω όταν είναι η μέρα να περάσει το απορριμματοφόρο (1-2 φορές την εβδομάδα).
– Η Γερμανία θεωρείται επίσης ότι έχει πληθώρα κανόνων που οι πολίτες της απολαμβάνουν να υπακούουν (diszipliniert).
-Σέβονται ιδιαίτερα τον αντίστοιχο κωδικα οδικήςκυκλοφορίας(Verkehrszentralregister (VZR),σταματούν σε κάθε κόκκινο φανάρι (Rotlicht), στις διαβάσεις των πεζών και τηρούν πιστά τα όρια ταχύτητας . Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και για τους πεζούς προβλέπεται πρόστιμο σε περίπτωση που περάσουν με κόκκινο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα στερεότυπα για τη Γερμανία και τους Γερμανούς είναι πολλές φορές υπεραπλουστευμένα και παραπλανητικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε ότι κάθε κοινωνία και κουλτούρα είναι πολυδιάστατη και πολύπλοκη και πως η κατανόηση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ανοιχτής και ανεκτικής παγκόσμιας κοινότητας.
- Αντωνόπουλος Νικόλας
- Βογιατζής Στυλιανός
- Κατεφιόγλου Βάγια
- Μπουρουτζόγλου Σοφία