Τα παιδιά του Λυκείου διαβάζουν Αντώνη Σαμαράκη

Ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου η απελπισία πλεονάζει και το επείγον υποσκελίζει το διαρκές. Ζούμε όμως και στην εποχή όπου έρχονται από μακριά αντίλαλοι – μάρτυρες μιας αμείωτης δίψας πνεύματος, ελπίδας και αισιοδοξίας που δε θα σβήσει παρά μόνο με την καλλιέργεια ανθρωπιστικών αξιών.

Με αυτές τις αναζητήσεις ως στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις αξίες που αποπνέουν τα έργα του Αντώνη Σαμαράκη, του «αιώνιου έφηβου» της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων τους, Αθανασίου Αρχοντώνη και Μαρίας Μουρούτσου.

 Έτσι, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, μέσα σε κλίμα θλίψης και οδύνης λόγω του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αλλά και με μια σπίθα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους εφήβους και τους νέους του τόπου μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου υποδέχτηκαν τη σύζυγο του συγγραφέα κα Ελένη Σαμαράκη, στο Θέατρο των Εκπαιδευτηρίων, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στα 20 χρόνια από την εκδημία του.

Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων, κ. Αλέξανδρος Ζώης εξομολογούμενος ότι Σαμαράκης ήταν το πρώτο βιβλίο που του δώρισε  ο πατέρας του, ήδη στη Β΄ Γυμνασίου. Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο εισηγήσεων των κ. Ζωής Μπέλλα και Εριέττας Δεληγιάννη, τ. Σχολικών Συμβούλων, παρουσίασαν αποσπάσματα από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη «Το Λάθος», και από το αντιπολεμικό του διήγημα «Το ποτάμι» από τη  συλλογή «Ζητείται Ελπίς».

Κατόπιν τα ΖΩΗρά μυαλά -η Δημοσιογραφική Ομάδα του Λυκείου- πήρε συνέντευξη από την κα Ελένη Σαμαράκη και συζήτησε μαζί της για την προσωπικότητα, την έμπνευση και την καθημερινότητα του συγγραφέα. Τα παιδιά  συγκινήθηκαν από τις διηγήσεις της για τις αγωνίες και τις συνολικές αντιλήψεις του Αντώνη Σαμαράκη για τον πάσχοντα άνθρωπο και μάλιστα για το παιδί και τον έφηβο, ενώ παράλληλα εμπνεύστηκαν για τη δική τους ενήλικη στάση ζωής.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Γεώργιος Ζώης προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στην κα Σαμαράκη και αναφέρθηκε στη διαχρονική του πίστη στις βαθιές αξίες που αποπνέει το έργο του συζύγου της.

Το όραμα του Αντώνη Σαμαράκη είναι και θα μείνει ένα ισχυρό σήμα προσανατολισμού κι ελπίδας για όλους μας!