Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του πρωταθλητισμού

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Επίσης, επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του ατόμου, αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό, του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Βοηθά τον αθλητή να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ήττα και τη νίκη, να αναγνωρίσει το προσωπικό του λάθος, να δημιουργήσει θετική εικόνα του εαυτού του.

Ο αθλητισμός όταν χάσει την πρωταρχική του αξία, της χαράς και της ευεξίας, και μετατραπεί σε πρωταθλητισμό, κυνήγι δόξας, κοινωνικής καταξίωσης και οικονομικού κέρδους οδηγεί σε σωματική και ψυχική καταπόνηση του οργανισμού. Όταν συμβεί αυτό ο αθλητής αποκτά ένα μόνιμο άγχος επίδοσης και απόδοσης το οποίο συνοδεύεται και από φόβο αποτυχίας κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ενήλικη ζωή του σε όλους τους τομείς. Αυτό το χρόνιο άγχος έχει επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες απαγορευμένες ουσίες προκειμένου να επιτύχει τον προσδοκώμενο στόχο.

Ο Πρωταθλητισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αθλητισμός με αγωνιστικούς στόχους.

Η τοξικότητα που επικρατεί στον χώρο του πρωταθλητισμού, απόρροια και της υπέρ έκθεσης στα media, «κανιβαλίζει» τα όνειρα χιλιάδων αθλητών καθημερινά φέρνοντας τους αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η τελειότητα και η επιτυχία γίνονται – λανθασμένα – συνώνυμα της δύναμης, δημιουργώντας έτσι μια προκατάληψη απέναντι στην αποτυχία που λανθασμένα επίσης, έχει γίνει συνώνυμο της αδυναμίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τενίστρια Ναόμι Οσάκα η οποία αποσύρθηκε από το Roland Garros επικαλούμενη προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Εν κατακλείδι, στον αθλητισμό όπως και στην ζωή, δεν υπάρχουν λάθη και αποτυχίες, όλα είναι εμπειρίες και μαθήματα που έχουν κάτι να μας διδάξουν. Μας κάνουν καλύτερους μόνο όταν τα αποδεχόμαστε και όταν συμβιβαζόμαστε με αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.


Πηγές:

  • Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός στην «υπηρεσία» του παιδιού