ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ECNAIS (European Council of National Associations of Independent Schools)

Το σχολείο μας συμμετείχε στο ECNAIS Debate, Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Αντιλογίας, τον οποίο φιλοξένησαν και διοργάνωσαν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των δυτικών προαστίων της πρωτεύουσας στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2023.

Πρόκειται για διαγωνισμό, στον οποίο ενωμένα τα ιδιωτικά σχολεία της Ευρώπης προωθούν τη συνεργασία και την καλλιέργεια ενός φιλελεύθερου, δημοκρατικού τρόπου σκέψης για τη νέα γενιά. Μαθητές από 13 ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία και την Ανεκτικότητα. Οι μαθητές που διακρίθηκαν εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό τον Απρίλιο του 2023 στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.  Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στους αγώνες ήταν τα αγγλικά.

Σε πρώτη φάση οργανώθηκαν σεμινάρια, τα οποία έγιναν διαδικτυακά, τα παρακολούθησαν οι καθηγητές για να ενημερωθούν για τη διαδικασία του διαγωνισμού και για τα οφέλη της ρητορικής αντιλογίας. Μερικά από τα οφέλη είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η παρουσίαση των επιχειρημάτων στα αγγλικά και γενικότερα η διεύρυνση των οριζόντων.

Από το Λύκειό μας επιλέχθηκαν 3 μαθήτριες από την Α’ τάξη, οι οποίες πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Τα θέματα τους δόθηκαν λίγες εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό. Έκαναν έρευνα και ετοίμασαν τα επιχειρήματά τους. Έπρεπε να βρουν επιχειρήματα και υπέρ και κατά του θέματος, διότι δεν ήξεραν ποια πλευρά θα πρέπει να εκπροσωπήσουν. Την ημέρα του διαγωνισμού έγινε κλήρωση ώστε να αναθέσουν στις ομάδες την πλευρά που θα εκπροσωπούσαν. Δούλεψαν ως ομάδα, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους και κάνοντας αντιλογία με την αντίπαλη ομάδα. Οι καθηγητές εργάστηκαν ως κριτές δίνοντας πόντους στην καλύτερη ομάδα.

Οι μαθήτριες απόλαυσαν τη διαδικασία, παρόλο που δεν προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο. Αντάλλαξαν απόψεις με αντίπαλες ομάδες από άλλα ιδιωτικά σχολεία και εξάσκησαν τα αγγλικά τους σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Παράμετροι που δυσκόλεψαν τη δράση ήταν ο συντονισμός και ο χρόνος προετοιμασίας, καθώς οι μαθήτριες έπρεπε να φεύγουν από τα μαθήματά τους και ο χρόνος ήταν περιορισμένος.