Σεξισμός: Αιώνιο κοινωνικό πρόβλημα

Για πάρα πολλά χρόνια, στον κόσμο υπάρχουν δύο φύλα. Το ένα είναι το ανδρικό, και το άλλο το γυναικείο. Για πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι άνδρες ήταν ανώτεροι από τις γυναίκες. Όμως στις μέρες μας, η κοινωνία πιστεύει ότι όλα τα φύλα είναι ίσα. Αλλά κάποιοι πιστεύουν σε αυτές τις ανισότητες αυτού του φαινομένου που λέγεται σεξισμός, και σήμερα.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες παγκοσμίως, οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα του σεξισμού. Οι γυναίκες δεν είναι μόνο θύματα σεξισμού, αλλά και θύματα γυναικοκτονιών. Γυναικοκτονία είναι ένα είδους δολοφονία που την διαπράττουν οι άντρες προς τις γυναίκες. Συμβαίνει πολύ συχνά στην χώρα μας και οι λόγοι που γίνεται είναι λίγοι αλλά είναι επίσης σκληροί.

Οι λόγοι είναι ότι οι άντρες θέλουν να έχουν τον έλεγχο των γυναικών αλλά με έναν απειλητικό τρόπο. Κάποιες φορές οι γυναικοκτονίες διαπράττονται για λόγους διαζυγίου. Φέρνει και πολύ μεγάλη ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ακόμα προσπαθεί να βρει μια λύση.

Υπάρχουν και χώρες που δεν υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών όπως χώρες της Μέσης Ανατολής. Η νούμερο ένα χώρα που έχει την μεγαλύτερη ανισότητα προς το φύλο είναι το Αφγανιστάν.

Τα αίτια που οδηγούν τις χώρες σε αυτές τις ανισότητες είναι κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Υπήρχε ένα περιστατικό στο Ιράν που μία γυναίκα δεν φόρεσε καλά την μαντίλα και όταν οι αστυνομικοί την είδαν, μετά την σκότωσαν. Όμως, οι γυναίκες στο Ιράν έκοβαν τα μαλλιά τους και τα πέταγαν στην αστυνομία. Αυτή ήταν μια πράξη πολύ γενναία που οι γυναίκες προσπαθούν να δείξουν ότι όλα τα φύλα που υπάρχουν στον κόσμο είναι ίσα.

Ο σεξισμός κυκλοφορεί ακόμα και στον αθλητισμό. Δηλαδή στο Grand Slam, που είναι ένας διαγωνισμός Τένις, οι άντρες μπορούν να παίξουν πέντε σετ ενώ οι γυναίκες μόνο τρία σετ.

Ένα άλλο σεξιστικό παράδειγμα στον αθλητισμό είναι ότι κάποιοι σύγκριναν την Κέιτι Λεντέκι με τον Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις μουσουλμανικές χώρες οι αθλήτριες που είναι μοσουλμάνες είναι υποχρεωμένες να φοράνε την μαντίλα σε κάθε άθλημα.

Τα επαγγέλματα προσφέρουν χρήματα, αλλά υπάρχει και μία σκοτεινή αλήθεια για αυτό. Δηλαδή, οι γυναίκες δεν παίρνουν τα ίδια χρήματα που παίρνουν και οι άντρες. Παίρνουν λιγότερα χρήματα από ότι οι άντρες. Κάποιες φορές το αφεντικό της δουλειάς δίνει πιο εύκολα προαγωγή προς τους εργαζόμενους και πιο δύσκολα προς τις εργαζόμενες. Κυκλοφορούν και κάποια στερεότυπα και κατά την διάρκεια της δουλειάς όπως ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά των αντρών και να πάνε στα σπίτια να πλένουν τα πιάτα και να μαγειρεύουν.

Όλες αυτές οι σεξιστικές πράξεις φέρνουν και κάποιες επιπτώσεις. Οι συνέπειες είναι ότι οι γυναίκες στην κοινωνία νιώθουν φόβο, ανασφάλεια και δέχονται εύκολα απειλές. Αλλά υπάρχουν συνέπειες και στην συμπεριφορά και στην υγεία των γυναικών. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν μόνο οι γυναίκες, αλλά θα χρειαστούν και την βοήθεια των αντρών που είναι κατά του σεξισμού.

Αυτές οι σεξιστικές ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως μπορεί όλος ο κόσμος να βάλει ένα τέλος. Πρέπει όλες οι χώρες να συνεργαστούν με σκοπό να μειώσουν αυτές τις ανισότητες με την βοήθεια της εκπαίδευσης και να βοηθήσουν τα δύο φύλα να είναι ίσα μεταξύ τους. Όταν υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα, πάντα θα υπάρξουν ελπίδες για μία δυνατή λύση.

Πηγές:

https://human-rights-channel.coe.int/stop-sexism-el.html

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/fylo/7236-seksismos.html