Οι 6 καλύτερες ταινίες της χρονιάς

1. Tα πνεύματα του Ινίσεριν (The Banshees of Inisherin)

Ο σκηνοθέτης του «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» ξανασμίγει το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του «Αποστολή στη Μπριζ», βάζοντας τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον να ερμηνεύσουν μοναδικά δυο παλιόφιλους, σε ένα μικρό νησί της Ιρλανδίας, και να ηγηθούν της χιονοστιβάδας γεγονότων που προκαλεί η μυστηριώδης διάλυση της φιλίας τους. Από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο συμβάν, ο καταξιωμένος Μάρτιν ΜακΝτόνα εμπνέεται μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς: μια ιλαροτραγωδία κατάμαυρου χιούμορ, σαρδόνιων διαλόγων και απρόσμενης συγκίνησης για τα όρια της ελευθερίας και της ατομικής βούλησης, το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στους άλλους και τις βαθιές ειρωνείες της ανθρώπινης κατάστασης.

2. Drive my car (ドライブ・マイ・カー)

Ο Γιούσκε Καφούκου, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ότο, μια σεναριογράφο. Η Ότο πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της ένα μυστικό. Δύο χρόνια αργότερα ο Καφούκου, αδυνατώντας να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του, δέχεται μια πρόταση να σκηνοθετήσει μια παράσταση σ’ ένα φεστιβάλ και με το αυτοκίνητο του φτάνει στη Χιροσίμα. Εκεί γνωρίζει τη Μισάκι, μια απρόσιτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα σοφέρ. Στον χρόνο που περνάνε μαζί, ο Καφούκου έρχεται αντιμέτωπος με το μυστικό της γυναίκας του που υποσυνείδητα τον στοιχειώνει.

Ριούσκε Χαμαγκούτσι, βασισμένος στο διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι «Μen without women» και σαφώς επηρεασμένος από την τσεχοφική δραματουργία- κυρίως στον «Θείο Βάνια»- γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας σκηνοθέτης που φτάνει στα Όσκαρ, παραδίδοντας μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες της χρονιάς. Η παραγωγή βέβαια είναι του 2021, στην Ελλάδα όμως έκανε πρεμιέρα το 2022, οπότε δικαιωματικά μπαίνει στη λίστα. Με μια κινηματογραφική γλώσσα που πλέον σπανίζει, ο Χαμαγκούτσι δεν φοβάται να επιμένει στον άνθρωπο και να τον βλέπει στην ολότητά του, χωρίς να έχει ανάγκη από σκηνοθετικούς εντυπωσιασμούς, και μέσα σε περίπου τρεις ώρες καταφέρνει να μας παρασύρει σε μια αποκαλυπτική κατάδυση, που τελικά γίνεται παρηγορητική και θεραπευτική.

3. Τα Πάντα Όλα (Everything Everywhere All at Once)

Η Evelyn, μία εξουθενωμένη Κινεζοαμερικανίδα, όχι μόνο δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον πατέρα, τον σύζυγο και την κόρη της, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους φόρους της. Όταν της δίνεται η δυνατότητα να μεταπηδήσει σε άλλα σύμπαντα, τίποτα δεν την έχει προετοιμάσει για αυτό που την περιμένει.

Στον ρόλο της Evelyn θα δούμε την θρυλική Michelle Yeoh. Ο τρόπος που “παίζει” είναι απόλυτα πειστικός και με όχημα τον χαρακτήρα της, βιώνουμε κι εμείς μία σειρά καταστάσεων, αλλά και συναισθημάτων που προκαλούν γέλιο, συγκίνηση, προβληματισμό, ερωτηματικά, και μία γενικότερη υπαρξιακή αναστάτωση. Δίπλα της υπάρχει μία απολαυστική Jamie Lee Curtis, στον ρόλο της αγριεμένης ελέγκτριας, που προσδίδει με την παρουσία της μία έξτρα ποιότητα στο cast των ηθοποιών. Η Stephanie Hsu, είναι κι αυτή με την σειρά της αρκετά απελευθερωμένη και απρόβλεπτη στον ρόλο της κόρης της Evelyn.

4. The Fabelmans

Στην πιο προσωπική ταινία της καριέρας του, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κοιτάζει πίσω στην παιδική του ηλικία και στην αρχή της πιο σταθερής και σημαντικής σχέσης στη ζωή του, αυτή με τον κινηματογράφο. Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ’50, σε ένα σπίτι που είχε όλη την αγάπη κι όλα τα προβλήματα μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας, ο Σάμι χτίζει τον δικό του κόσμο μέσα από τις χειροποίητες ταινίες του, προπομπούς αυτών που κάποτε θα γίνονταν κομμάτι της συναισθηματικής ενηλικίωσης αμέτρητων θεατών. Τρυφερό, συγκινητικό, αστείο και μελαγχολικό, το The Fabelmans είναι μια ταινία για το σημείο όπου η ζωή συναντά το σινεμά και την κάνει καλύτερη, πιο πλούσια, πολύχρωμη, συναρπαστική.

5. Απόφαση Φυγής (헤어질 결심)

Ο Χάε-τζουν είναι ένας εργασιομανής αστυνομικός στην Μπουσάν της Κορέας. Υποφέρει από αϋπνίες και τον βασανίζουν οι υποθέσεις που δεν κατάφερε να λύσει. Όταν ένας άντρας βρίσκεται νεκρός μετά από πτώση από έναν απόκρημνο βράχο, ο Χάε-τζουν αναλαμβάνει να διαλευκάνει τις συνθήκες του θανάτου του. Έτσι, θα γνωρίσει τη χήρα του θανόντα, τη Σέο-ράε, κι από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ο κόσμος που ήξερε θα διαλυθεί.

Ο Παρκ Τσαν-γουκ συνδυάζει δεξιοτεχνικά το αστυνομικό θρίλερ με μια δυνατή ερωτική ιστορία, αποσπώντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες.

6. Living

Κι όμως, ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο έλυσε τον γόρδιο δεσμό της μεταφοράς του «Ikiru» του Κουροσάβα στη βρετανική πραγματικότητα των ’50s, με τον αγαπημένο Μπιλ Νάι να βρίσκει ρόλο ζωής και να οδεύει προς τα Όσκαρ. Γιατί ο Καζούο Ισιγκούρο, που ανέλαβε τη διασκευή, έχει μεταφέρει αρμονικά στη μεταπολεμική Βρετανία την ιστορία ενός δημόσιου υπαλλήλου που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και παίρνει τη ζωή του αλλιώς. Παράλληλα, το «Living» διατηρεί τη βασική ιδιότητα και του προτύπου στο οποίο πατάει: ανήκει σε εκείνες τις ταινίες που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.