Οι τελευταίες φωτογραφίες του JWST

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2021 εκτοξεύτηκε από την γαλλική Γουιάνα το  διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το τηλεσκόπιο αυτό κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε 30 χρόνια για να φτιαχτεί.

Η αποστολή του είναι να εξερευνήσει το διάστημα με σκοπό να ανιχνεύσει τους  πρώτους γαλαξίες και άστρα που δημιουργήθηκαν μετά το big bang και να προσδιορίσει πώς εξελίχθηκαν από την γέννηση τους μέχρι σήμερα.

Επιπλέον το τηλεσκόπιο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν την πορεία της δημιουργίας ενός άστρου και τον σχηματισμό γαλαξιών.  Το τηλεσκόπιο άρχισε να στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες μόλις 6 μήνες μετά την εκτόξευση του (12 Ιουλίου),  οι οποίες δεν ήταν αυτές που τράβηξαν την προσοχή.

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2022 και κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ήταν μια φωτογραφία που λήφθηκε με φακούς ειδικούς στο να εντοπίζουν σήματα στο υπέρυθρο φάσμα  και απεικονίζει με λεπτομέρεια ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος που ονομάζεται  SMACS 0723. 

Παρατηρώντας την φωτογραφία, οι επιστήμονες, μόλις σε 4 μέρες, εντόπισαν ανάμεσα σε άλλους νεότερους γαλαξίες, δύο γαλαξίες που   χρονολογούνται περίπου 13,5 δις χρόνια πίσω, ο ένας 450 και ο δεύτερος 350 εκατομμύρια χρόνια μετά το big bang. Oι εικόνες που έχουμε τώρα για αυτούς τους γαλαξίες μας δείχνουν πώς ήταν πριν 13 δις χρόνια.

Ο ένας γαλαξίας, που ονομάστηκε GLASS-z12, είναι και ο πιο παλιός που έχει παρατηρηθεί, ενώ ο δεύτερος παλαιότερος είναι ο GN-z11 που εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο Hubble που δημιουργήθηκε 400 εκ. χρόνια μετά το big bang.

Για να λαμβάνουμε εικόνες  από 13 δις χρόνια πίσω που οι γαλαξίες είναι ήδη ολοκληρωμένοι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι πρέπει να είχαν ξεκινήσει να δημιουργούνται μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το big bang.

Αυτές οι ανακαλύψεις, με την βοήθεια μετρήσεων που θα παρθούν από το τηλεσκόπιο είναι πολύ σημαντικές γιατί μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που καταλαβαίνουμε το σύμπαν .

Επιπλέον το τηλεσκόπιο θα εξερευνήσει πολλούς εξωπλανήτες και την σύσταση της ατμόσφαιρας τους, όπως και τις πιθανότητες να υπάρχουν μορφές ζωής σε μακρινά ηλιακά συστήματα. Έτσι οι επιστήμονες θα έχουν τις δυνατότητες να συμπληρώσουν την χρονογραμμή γένεσης του σύμπαντος, να μελετήσουν περεταίρω την δημιουργία του, και να εξερευνήσουν μακρινούς πλανήτες και αν υπάρχει ζωή σε αυτούς.

Πηγές