Μπορείς να λάμψεις και χωρίς αστέρια…

Μπορεί η Σίτι, Η Λίβερπουλ και η Μπάγερν να ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια αυτό το καλοκαίρι, για να αποκτήσουν αστέρες παγκοσμίου κλάσης, όμως η ομάδα που αυτή τη στιγμή μαγνητίζει τα βλέμματα όλων έρχεται από τον ιταλικό νότο και δεν είναι άλλη από την εντυπωσιακή Νάπολι.

Η έκπληξη της φετινής σεζόν…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή, όμως η αύρα του καθοδηγεί τη φετινή Νάπολι, η οποία θυμίζει την ιστορική Νάπολι της δεκαετίας του 80. Αν και από τη φετινή ομάδα απουσιάζει το μεγάλο όνομα, φαίνεται πως όλοι όσοι παίζουν ξέρουν και τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν.

Η ομάδα από τον ιταλικό νότο έχει φέτος 12 νίκες και 2 ισοπαλίες, όντας ακόμα αήττητη σε 14 αγώνες σε serie A αλλά και champions league έχοντας πετύχει 4 γκολ απέναντι στη Λίβερπουλ καθώς κι εκείνο το εντυπωσιακό 1-6 στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ.

Πιθανότατα, κύριως υπαίτιος αυτής της μεταμόρφωσης είναι ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο Ιταλός προπονητής που φαίνεται πως έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο απόγειο της καριέρας του, έχοντας προηγουμένως περάσει από Ρόμα, Ζενίτ και Ίντερ με τις οποίες έπαιξε πάλι πολύ ωραίο ποδόσφαιρο.

Λουτσιάνο Σπαλέτι
Αυτή η φωτογραφία από Άγνωστος συντάκτης με άδεια χρήσης CC BY-NC

Ροστερ

Προσθήκη του καλοκαιριού για τη Νάπολι φαίνεται πως αποτελεί ο αντικαταστάτης του Λορέντσο Ινσίνιε, ο Γεωργιανός Μπάντρι Κβαρατσκέλια, που ήρθε στην Νάπολι με 10 εκατομμύρια από ομάδα της χώρας, ενώ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αγωνιζώταν στο ρωσσικό πρωτάθλημα.

Ο Γεωργιανός εξτρέμ εντυπωσιάζει με τις απίθανες τρίπλες του αλλά και την πολλή ουσία που προφέρει (7 γκολ 6 ασίστ σε 14 επίσημα ματς με την Νάπολι) έχοντας γίνει από τους αγαπημένους παίκτες των οπαδών της ομάδας.

Στη θέση του φορ υπάρχουν πολλές λύσεις με αποτέλεσμα ο τραυματισμός του Οσιμέν όχι απλα να μην στοιχήσει στην Νάπολι αλλά και να δώσει αυτοπεποίθηση σε Ρασπαντόρι και Τζιοβάνι Σιμεόνε που έκανα παραπάνω από καλά τη δουλειά τους. Στο δεξί άκρο της επίθεσεις ο Πολιτάνο έχει το προβάδισμα έναντι του Χίρβινγκ Λοζάνο που δηλώνει όμως παρών, όποτε χρειάζεται.

Μην ξεχνάμε και τον νεαρό Ζεμπρίν που καιροφυλακτεί. Η ομάδα του Σπαλέτι με τον παθιασμένο αρχηγό της, Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο, στο δεξί άκρο της άμυνας, τους Ραχμάνι και Κιμ ( άλλη μία φθηνή αλλά καθώς φαίνεται εξεραιτική προσθήκη) στο κέντρο της άμυνας, τον ανανεωμένο Μάριο Ρούι στα αριστερα αλλά και τον Ματίας Ολιβέιρα, που περιμενει να αρπάξει την ευκαιρία του ακόμα, έχει κλειδώσει την αμυνά της και παρά την αποχώρηση του Κουλιμπαλί έχει βελτιώσει εμφανώς την αμυντική της λειτουργία.

Στον χώρο του κέντρου ο Λομπότκα έχει κερδίσει με την αξία του την θέση του στην βασική ενδεκάδα, ενώ ο Ζαμπό Ανγκισά, ένας από τους καλύτερους, κατά τη γνώμη μας, χαφ στο κομμάτι της μετάβασης, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις έχοντας μπει στο μάτι πολλών μεγάλων ομάδων.

Στη θέση δέκα, ο Ζιελίνσκι είναι αυτός που τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο βασικό σχήμα και φυσικά, όχι άδικα. Με παίκτες, όπως ο Εντομπελέ, ο Ελμάς και ο Ντέμε να έρχονται από τον πάγκο, η Νάπολι αποδεικνύει πως έχει και βάθος στο ρόστερ της.

Είναι σίγουρα ακόμα πολύ νωρίς, όμως η πρωτοπόρος του ιταλικού πρωταθλήματος φαίνεται να είναι μια ομάδα φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα. Η συνέχεια θα δείξει…