Η επίδραση του Gaming

Το gaming έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι το έχουν ως ασχολία. Πρόκειται για τη συστηματική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια η οποία μπορεί να έχει θετική η αρνητική επίδραση στο άτομο. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Πρώτα απ’ όλα, είναι δυνατό να εντοπιστούν θετικά στοιχεία στο gaming. Είναι γεγονός ότι παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια τα άτομα μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με ενδιαφέροντα τρόπο, σε μια δραστηριότητα που τους κρατά συνεχώς σε εγρήγορση. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για επικοινωνία με ανθρώπους από άλλη χώρα ή ανθρώπους που βρίσκονται σε απόσταση μέσω του chat των video games, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικονική κοινότητα. Η συγκεκριμένη ευκαιρία είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που μπορεί να μην έχουν αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις στην πραγματική ζωή. Επιπρόσθετα, οι τα άτομα που ασχολούνται συστηματικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενισχύουν τη συγκέντρωσή τους και τη χωρική τους ικανότητα. Εκτός από αυτά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια διαθέτουν ιατρικές εφαρμογές, με στόχο τη βελτίωση της ισορροπίας ατόμων με εκφυλιστικές ασθένειες, τη  βελτίωση της σκέψης των εφήβων με ΔΕΠΥ και την εκπαίδευση χειρουργών για απαιτητικές επεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα αρνητικά είναι περισσότερα. Συχνά προβλήματα των παικτών αποτελούν οι πόνοι ή οι τραυματισμοί των μυών και των τενόντων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται υπερβολικά κατά την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμο τραυματισμό. Ακόμη, η παχυσαρκία αποτελεί μια συνηθισμένη συνέπεια, αφού το άτομο που παίζει πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν ασκείται σωματικά και τείνει να καταναλώνει περισσότερο φαγητό, εξαιτίας του στρες που προκαλείται από τη δραστηριότητα αυτή. Μια άλλη συνέπεια είναι τα προβλήματα όρασης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και αδυναμία συγκέντρωσης. Ακόμα και επιληπτικές κρίσεις είναι πιθανό να προκληθούν. Δυστυχώς, εκτός από σωματικά, δημιουργούνται και ψυχολογικά προβλήματα. Σημαντικό ποσοστό των παικτών καταλήγει σε εθισμό από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή στη διαταραχή του «internet gaming”, με συμπτώματα όπως απομόνωση και έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες.  Η συστηματική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να προκαλέσει και έλλειψη ύπνου ή αϋπνία. Το άγχος, η κατάθλιψη και η επιθετικότητα παρατηρούνται πολύ συχνά σε παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τέλος, ένα άτομο που έχει εθιστεί διαθέτει μεγάλα ποσά σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στην πρόληψη του προβλήματος θα συνέβαλε η πραγματοποίηση ενημερώσεων σχετικά με τους κινδύνους του gaming στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια ή σε ιδιωτικές εταιρείες. Μία καλή λύση, επίσης, θα ήταν η μείωση του χρόνου τον οποίο αφιερώνουν οι παίκτες στα παιχνίδια. Αν πρόκειται για εφήβους, οι γονείς είναι απαραίτητο να θέσουν όρια στον χρόνο ενασχόλησης. Επιπλέον, τα άτομα αυτά πρέπει να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες, όπως σωματική άσκηση ή κοινωνικοποίηση στον πραγματικό κόσμο. Χρήσιμο είναι να γνωρίζουν πώς να προστατευτούν με τακτικά διαλείμματα, τέντωμα, ξεκούραση, υγιεινές τροφές, και τη χρήση πάγου για την πρόληψη των φλεγμονών.

Το συμπέρασμα είναι ότι το gaming αποτελεί ένα πολύπλευρο φαινόμενο, με θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Η σωστή χρήση θα αποδειχθεί καθοριστική ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία. Τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες μπορεί να αποτελέσει πολύ ευχάριστη απασχόληση.     

Πηγές:

https://www.health.harvard.edu/blog/the-health-effects-of-too-much-gaming-2020122221645

Photo by Florian Olivo on Unsplash